tisdag 24 juni 2008

hjälp världen - minska din köttkonsumtion.

lisa uppmärksammade mig på både en artikel i göteborgs fria tidning och på ett tidigare sänt avsnitt av uppdrag granskning. äntligen verkar det som att köttindustrin som miljöbov börjar uppmärksammas i den allmänna debatten. det är tyvärr alltför få som vet att köttindustrin orsakar större utsläpp av växhusgaser än vad hela transportsektorn gör. minns jag rätt var det 18% av utsläppen som orsakas av djurrapar och bajs, framförallt från nötdjur. för att inte tala om hur mycket mera mark som krävs för att framställa animaliskt protein framför vegetabiliskt. man visar exempel från brasilien där framställningen av sojabönor till djurfoder skövlar regnskog i rasande takt. med andra ord; äter man nötkött så bidrar man inte bara till individers lidande, utan även till klimatförstörelse, global uppvärmning och regnskogsskövling.

i uppdrag granskning kommer det även fram att det faktiskt kan vara omiljövänligt att köpa lokalproducerat. exemplet man använder är tomater från sydeuropa som forslas till sverige och säljs här, jämfört med tomater som odlas i sverige. visst orsakar transporten utsläpp, men betydligt mindre i jämförelse med hur mycket fossila bränslen som används för att värma upp växthuset. i sydeuropa växer tomaterna "naturligt", under bar himmel utan växthus. fascinerande fakta!

riktigt pinsamt blev det när vår oppositionsledare mona sahlin intervjuas och det visar sig att hon inte har en aning om att köttet är en miljöbov, utan resonerar att det enda problemet med köttkonsumtion är de långa transporterna..

jag droppar länkarna här nedanför, för den som vill läsa mera, tillsammans med en äldre artikel som min hjältinna lisa gålmark skrivit.

uppdrag granskning - klimatdebattens heliga ko (svt)
linus brohult - nej till köttskatt är politiskt hyckleri (göteborgs fria tidning)
lisa gålmark - köttets tid är förbi (ordfront)


kom ihåg att det fungerar att kommentera nu, om ni vill.
och så vankas det "stoppa FRA-lagen"-demo i götet på lördag kl 1200 på kungsportsplatsen. alla ska komma.

1 kommentar:

Anonym sa...

mer kött åt folket mannen =P ;)