tisdag 19 augusti 2008

kopyright liberation front

igår kväll bekantade jag, robin och johanna med några riktigt intressanta vildhjärnor som jag tänkte berätta litet om.

på slutet av 80-talet och början av 90 härjade två lirare vid namn bill drummond och jimmy cauty under ett antal olika namn (kopyright liberation front - klf, the justified ancients of muu muu - the jamms, timelords, k-foundation osv). genom sin karriär hann de skicka ett par riktigt härliga sparkar mot bla. copyright-tänkandet och för all del även vårt pengakåta samhälle.
87 skapar lirarna musik genom att helt ogenerat sampla och plocka ihop låtar från bitar de tog ur andra artisters låtar. flera pengastinna artister slår bakut, abba får tex. en hel upplaga av klfs skivor förstörda, men detta hindrar inte klf från att ändå slutligen lyckas sälja miljonupplagor av sina skivor och bli riktigt täta.
nästa steg blir att de skriver en instruktionsbok i hur man skriver en listetta och lovar att den som följer instruktionerna och ändå inte får en listetta kommer ersättas av klf själva.

de verkar sedan lessna på att sparka på musikindustrin och tar sina pengar och beger sig in i konstvärlden istället. under en tidigare spelning har de spridit ut pengar i publiken med texten "children we love you", och fått polisen att inleda en förundersökning mot dem, eftersom det är förbjudet att förstöra pengar.
inspirerade av detta spikar grabbarna upp en miljon pund på en stor ram och försöker skänka iväg skapelsen till olika gallerier. inget accepterar gåvan, antagligen utifrån säkerhetsrisken att ha en miljon pund på väggen. klf, nu under namnet k-foundation, tar då pengarna ut på landet där de i en liten stuga eldar upp hela kalaset, något som resulterar i filmen
"watch the k-foundation burn a million quid" (youtube)

den här texten gör dem verkligen inte rättvisa, men kanske väcker jag ditt intresse att läsa mer om dem. följ länkarna och förundras av två verkligt fria tänkare.

inspiration:
the klf (wiki - piratbyrån)

Inga kommentarer: