torsdag 4 december 2008

elda upp din motståndare.

jävlar. salemmarschen på lördag riskerar att bli läskig. det mesta tyder nu alltså på att nynazister för eldat ned kulturhuset cyklopen utanför stockholm (motkraft / dn), den dagen "nätverk mot rasism" skulle nyttja lokalerna. som hämnd mot detta verkar sedan afa under lördagskvällen ha attackerat svenska motståndsrörelsens pär öbergs tomma "övernattningslägenhet" (patriot.nu). och den attacken har i sin tur kontrats av nazisterna som eldat upp ett syndikalistiskt pars lägenhet i måndags, medan de fortfarande var kvar i lägenheten. de flydde lyckligt nog via balkongen. (dn / expo / motkraft)

lägg därtill hetsen i lund (och stockholm) från i söndags, och lördagens marsch ser genast mörk ut. hur mycket kommer det att slåss? förhoppningsvis kommer det "räcka" med att de olika grupperna attackerar polisen lite granna, eftersom grupperna verkar fortfarande ha en skillnad mellan att attackera personer och att attackera ting. men förvisso, syndikalistparet ska ha stått innanför sin dörr och skrikit till de som hällde bensin in genom brevlådan att "vi har barn här inne!", men nazisterna tände ändå. obehagliga tendenser i kampen.

en skillnad jag kan urskilja är väl åtminstone att afa tar på sig aktionen mot lägenheten och det ger väl ändå något till diskussionen i media. nazisterna lär aldrig erkänna kontakten mellan mordbrännarna och svenska motståndsrörelsen, vilket gör det bekvämt för motståndsrörelsen att diskutera i media. även om de antagligen under ytan tänker rätt lika som afa (till synes ännu värre) kring våld som kampmetod.

men oavsett om grupperna tar på sig attentaten eller inte, vad förväntar man sig att det ska leda till? ett krig mellan extremhöger och extremvänster väcker knappast storslagna sympatier hos den breda massan, och det är väl den som behöver påverkas? att man genom "krig" kan locka identitetssökande kids tvivlar jag inte på, men är det produktiv politisk kamp?
för afas del tror jag motståndsrörelsen har en poäng när de menar att afas aktioner bara skrämmer upp den arbetarklass man säger sig tillhöra. (på samma sätt som de ställde till det för esf i malmö i september..)

jag kommer följa nyhetsuppdateringarna på lördag med spänning..
(afas hemsida ligger nere denna morgon, därav frånvaron av länkar till dem)

1 kommentar:

Anonym sa...

Ja, jag anser ju spontant att våld endast föder våld.. Så att afa möter de nynazistiska grupperingarna med våld och attacker av olika slag kommer ju inte göra annat än späda på skiten.. Men, de brinner ju också för sina åsikter så jag antar att det inte är det lättaste att få till stånd en icke-våldsprincip.. De VILL sätta hårt mot hårt helt enkelt.. Och hur bryter man den spiralen?