söndag 13 juli 2008

nationalism.

sm,nationalism utgör ännu ett sätt att segregera människor och dela upp grupper i "vi" och "dom". jag tycker att det är otroligt vikitgt att minnas hur det faktiskt är en artificiell skapelse som vi människor hittat på själva. eller rättare sagt; de för tillfället mäktigaste människorna. rent krasst består det ju bara av olika bitar av land som alla utgör delar av vår värld.
nationalismen fyllde möjligtvis en god funktion under avkoloniseringen av afrika, asien och latinamerika, men i vårt moderna sverige känns det inte alls lika relevant.

att man dessutom har mage att kalla sig för "stolt svensk" gör mig ännu mera full i skratt. för att man ska vara stolt över något måste man väl ha åstadkommit något? för mig räcker det inte med att ha blivit född på en viss del av jorden för att vara stolt över det. stolthet är något man gör sig förtjänt av. att vara en god vän till exempel. det är däremot rätt fånigt att vara stolt över var man blev född. man är inte stolt över att vara 176 cm lång eller över att man har två armar.

de svenska nationalisterna går dessutom ännu ett steg åt fåntrattshållet när de hyllar vikingarna med tshirtar som "sweden - land of the viking". sverige etablerades 1523 när kalmarunionen upplöstes, och innan dess tror jag inte att man riktigt kan tala om ett "sverige" som sådant. vikingarna härjade under yngre järnåldern, 800-talet till slutet av 1000-talet.
och vad är det sen att vara stolt över? flugsvampstuggande sjöbusar, förvisso med viss begåvning kring handel, men handel under vapenhot är väl ändå inget historiskt positivt som jag vill återuppta?



en skrämmande video som visar att det som låter som svammel faktiskt uppfattas som sanning av alltför många människor. filmen är fånig, men visar när motståndsrörelsen var i söderhamn, där jag växte upp. (motståndsrörelsen är en nationalsocialistisk grupp som försökte vinna mark i söderhamn efter ett uppmärksammat våldtäcktsfall där förövaren sades vara afrikan. det skulle senare visa sig att allt var fabricerat, både förövaren och brottet.)

jag avslutar med ännu ett citat, den här gången från randy och låten "they fear us":

"borders and customs prevents people to travel and live wherever they want.
how can anybody say that they own a piece of this world?
the world belongs to everybody, every corner and street, every ocean and beach,
deserts and mountains too, they all belong to you."


inspiration:
george carlin - Its Bad For Ya (piratbukten)
svenska motståndsrörelsen. (wiki)
vikingar. (wiki)
linn bursell -stolt över vaddå? (yelah.net)

Inga kommentarer: