fredag 25 juli 2008

knark.

idag reagerar jag på hyckleriet kring tillåtna och otillåtna droger. på tips från pappa kikade jag på en mycket givande dokumentär från bbc. på vetenskaplig basis har man gjort en lista över storbrittaniens 20 farligaste droger. utifrån bevisad effekt på människor, hur beroende framkallande drogen i fråga är, och vilka konsekvenserna för samhället blir av användandet av drogen skapar man en helt ny kategorisering av droger, lagliga och olagliga.
inte helt oväntat blir resultatet ett tydligt tecken på hur snevriden den allmänna, lagliga, synen på droger är. ecstasy hamnar redan på 18e plats, lsd på plats 14, cannabis på plats 11, cigg på plats 9 och slutligen alkohol på plats 5.
intressant är också att ghb hamnar på plats 17, en drog som svartmålas otroligt mycket i media.

jag anser att det är just den här svedvridna, ovetenskapliga kategoriseringen av droger och hopklumpandet av alla olagliga droger som "knark" skapar flera dumheter. vissa droger anses vara inkörsportar till tyngre droger eftersom om en person som har denna klumpsyn på droger testar cannabis behöver inte steget bli långt till tyngre grejer, personen i fråga har ju redan börjat "knarka".
tillsammans med en allmän okunskap om skillnaden mellan olika drogers effekt på människor kan detta bli farligt.

lösningen är en nyanserad diskussion kring droger, och ett slut på hycklandet kring hur alkohol är en accepterad drog och många andra, mindre farliga droger, inte är det.
tänk på att om alkohol hade uppfunnits idag skulle det antagligen varit olagligt.

att låta även mindre farliga droger vara olagliga är dessutom lite dumt ur en rent ekonomisk vinkel, från statens sida. tänk vilken gigantisk svart marknad det finns för droger, hur många miljarder skattepengar går inte varje enskild stat minste om där?

varför det ser ut som det gör, varför vissa droger är lagliga och vissa inte, skriver jag om en annan dag.

inspiration:
bbc horizon - is alcohol worse than ecstasy? (torrent)
bullshit! - war on drugs (torrent)

1 kommentar:

Maria Therés sa...

Hej!

Du har ju blogg nu! Så trevligt. Jag länkar till dig nu och du har inget att säga till om det.

/Tess (Eriks tjej)