måndag 12 januari 2009

motstånd i israel.

ja, precis. motstånd I israel. det finns, men rapporteringen därifrån fastnar antagligen någonstans i israels regerings propagandaapparat. det är nog inte bara jag som fått under de senaste veckorna, när jag luftar mina åsikter i gazafrågan fått höra läskiga kommentarer som "fan, vad jag hatar judar" eller "det är ju judarnas fel". så enkelt är det givetvis inte, att det skulle vara en hel folkgrupps fel. det är lika missvisade att mena att alla judar är för ockupationen eller nu invasionen, som att säga att alla muslimer är terrorister. såna generaliseringar mår inte den här debatten bra av, jag vill därför lyfta lite israeliskt motstånd.

anarchists against the wall arbetar sedan 2003 med direktaktioner mot muren som byggs kring västbanken. de menar att det är deras plikt som israeler att protestera mot förtrycket som sprids i "deras namn". videon nedan är sju minuter, men om ni är otåliga så spola till 04:00 ungefär. obehaglig reaktion från vad antar är en bosättare som inte riktigt gillar att stängsel klipps sönder.



nästa film visar en aktivist från puerto rico som klättrar upp i någonslags militärtorn och förbryllar soldaterna.



här hittar du anarchists against the walls egen youtube, där fler filmer från andra aktioner finns.

nedan följer ett tio minuters, rätt intressant, tal av en aktivist ur nätverket gush shalom
där effektiviteten hos den israeliska propagandan som riktas emot den egna befolkningen, framgår.



men även hos gemene man finns ett missnöje hos den israeliska befolkningen, i lördags samlades exempelvis 10 000 i tel aviv till stöd för gaza. det får vi inte glömma. skulden för den israeliska attacken på gaza ligger inte hos "alla judar" eller något så fånigt. skulden ligger hos makthavarna i den israeliska regeringen.

Inga kommentarer: